IMF, kurtarma programı kapsamında Gana’ya 600 milyon dolar bağışladı
Uluslararası Para Fonu (IMF), Gana’ya 3 milyar dolarlık daha büyük bir kurtarma paketinin parçası olan 600 milyon dolarlık ödemeye yeşil ışık yaktı. Karar, Gana’nın kredi programının ilk incelemesinin onaylanmasının ardından Cuma günü açıklandı. Fonların derhal serbest bırakılması, 5,4 milyar dolarlık krediyi yeniden yapılandırmak için resmi alacaklılarıyla birlikte çalışan Batı Afrika ülkesi için değerli bir adım. Bu yeniden yapılanma, IMF finansmanının ikinci dilimine erişim için kritik bir gerekliliktir.
Gana’nın ekonomik zorlukları ciddi boyutlara ulaştı; ülkenin son dönemdeki en kötü ekonomik krizini yaşaması ve yüksek kamu borç ödeme maliyetleri ortaya çıktı. Bu zorluklara yanıt olarak Gana, 2022’de IMF’den mali yardım talep etti.
IMF incelemesi, Gana’nın tüm niceliksel performans kriterlerini ve neredeyse tüm gösterge niteliğindeki ve yapısal kriterleri karşıladığını ortaya çıkardı. IMF’ye göre yetkililerin reform çabaları büyümeye, enflasyonun düşmesine ve uluslararası rezervlerin güçlenmesine katkıda bulundu. IMF, Gana ekonomisinin 2023’te yüzde 2,3, 2024’te ise yüzde 2,8 büyüyeceğini tahmin ediyor.
Söz konusu dilimin ne zaman ödeneceği tam olarak belirtilmezken, iki üst düzey hükümet yetkilisi ödemenin en geç Çarşamba günü yapılmasının beklendiğini belirtti.
Accra’daki Mali Araştırmalar Enstitüsü’nden ekonomist Leslie Dwight Mensah, IMF yönetim kurulunun kararının ve gelecek fonların önemini vurgulayarak bunların ekonomi ve döviz kuru üzerindeki potansiyel olumlu etkilerine dikkat çekti.
Ayrıca ikinci dilimin onaylanmasıyla birlikte Dünya Bankası’ndan 550 milyon dolar tutarında ilave mali destek sağlanması bekleniyor. Bu takviye, Perşembe günü Dünya Bankası tarafından onaylanan 300 milyon dolarlık bütçe desteğini ve finans sektörünün istikrarını desteklemeye yönelik bir fon için ayrılan 250 milyon doları içeriyor.
Hizmet maliyetleri arttığı için dış borçlarının çoğunu ödeyemeyen Gana, aynı zamanda özel uluslararası tahvil sahipleriyle yaklaşık 13 milyar dolar değerinde bir yardım anlaşması için de görüşme sürecinde. Ülkenin hedefi, 2022 yılı sonuna kadar yaklaşık 30 milyar dolar olan dış borcunun üçte ikisini yeniden yapılandırmak.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.
haber-kozakli.com.tr