Haber

Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, Fransız ve Alman basınına konuştu

Ukrayna Devlet Lideri Volodymyr Zelensky, Batılı ülkelerden daha fazla silah yardımı talep etti.

Avrupa turu öncesi Kiev’de Fransız Le Figaro ve Alman Der Spiegel gazetelerine özel röportaj veren Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya karşı savaşı kazanması durumunda durup aynı şeyi diğer ülkelere de yapmayacağını savundu.

“Rus saldırılarını durdurmak için her gün Batılı liderlerle görüştüm. Onlardan bize daha fazla silah vermelerini ve Rusya’ya karşı ek yaptırımlar uygulamalarını istedim.” İfadeyi kullanan Zelenskiy, Batılı ülkeleri savaş öncesinde Rusya’ya yönelik yaptırım kararı almamakla eleştirdi.

Zelenskiy, Batılı liderler hakkında şunları kaydetti:

“Saldırıyı beklediler, saldırıdan önce gelmediler. Bu saçmalık. Bütün ülkeler açıkça Ukrayna’yı destekliyor, ancak yeni yaptırımlardan kaçınıyor ve bize silah sağlamaya gelince mümkün olduğunca geri çekiliyor. Rusya savaşı kaybediyor. Bu yüzde 99, ama Batılılar bize, silah tedarik etme konusundaki isteksizliğini haklı çıkarmak için kalan yüzde 1’e bahse girdiğini söylüyorlar.”

Fransız gazeteci Isabelle Lasserre’nin “pek çok askeri uzmanın Bakhmut şehrinin stratejik önemi olmadığını söylemesine rağmen Ukrayna neden birliklerini geri çekmediği” sorusuna Zelensky, hiç önemi yok gibi görünen şehrin yanıtını verdi. Ruslar tarafından tahrip edilmesi nedeniyle stratejik öneme sahip olan şehir, Rusların daha ileri gitmesini engellemek için şehirde kalıyordu. o cevapladı.

Rusların bağlantı ağının zayıfladığını ve Avrupa’daki etkisinin azaldığını savunan Zelenskiy, “Pek çok ülke bunun için kararlı davrandı çünkü bugün kimse Vladimir Putin’in Ukrayna ile yetinmeyeceğini ve diğer ülkelere saldıracağını garanti edemez. Putin kazanırsa. bu savaşı, aynısını başka (ülkeler) yerlere de yapacaktır.” ifadeleri kullandı.

Bugün durumun geri dönülemez hale geldiğini ve bunun için Rusların büyük çaba sarf ettiğini belirten Zelenskiy, Ukrayna halkının yapılanları asla unutmayacağını kaydetti.

“Avrupalılar bize yardım ettiklerinde kendilerine yardım ettiklerini anlamalılar”

Ukrayna Cumhurbaşkanı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “Rusya küçük düşürülmemeli” sözlerine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

“(Macron) Bence bu sefer gerçekten değişti. Sonuçta tank sevkiyatına kapıyı açan oydu. Ukrayna’nın AB adaylığını da destekledi. Almanya ile Rusya arasında güçlü tarihi bağlar olduğunu biliyorum. Fransa ve Rusya arasında çok güçlü bağlar olduğu gibi 1917 ihtilali sırasında ülkelerini terk eden Ruslar, komünist rejimden kaçan aydınlar Avrupa’ya yerleşmişlerdir.

Ancak bugün onların torunlarından bazılarının Vladimir Putin’i desteklemesi, bazılarının 1917’de komünist rejimin ailelerine yaptığını yapması beni şaşırtıyor. Bu Rusların Avrupalı ​​olduğunu düşündük ama aslında hayır, değiller. Avrupa kültürel ortamını sevmiyorlar. Bu büyük bir problem.”

Almanya ile başta anlaşmaya varmakta zorlandıklarını belirten Zelenskiy, “bürokrasinin pürüzlerini aşmasına rağmen Alman yönetiminin kademeli bürokrasisi nedeniyle yavaş tepki verdiğini” iddia etti.

Berlin yönetiminin çabaları sonucunda kendilerine karşı tavrını değiştirdiğini, siyasi prosedürlere rağmen Leopard 2 tanklarını gönderme kararının beklediğinden daha hızlı sonuçlandığını belirten Zelenskiy, “Avrupalılar şunu anlamalı ki bize yardım ettiklerinde, kendilerine yardım ediyorlar. Kendi topraklarına da sıçrayabileceğinden korkuyorlar.” ifadeleri kullandı.

“İşgalden bir gün önce, Almanya ve Fransa hala Putin’in Ukrayna’ya saldırmayacağını söylüyorlardı.”

Rusya’nın 24 Şubat 2022’deki ilk saldırısından sağ çıkma konusunda endişeli olup olmadığı sorulduğunda Zelenskiy, o gece şok olmasına rağmen yanıt verdiklerini söyledi.

Zelenskiy, “Tamamen istila edileceğimizi hissetmemize izin vermedik” dedi. Çünkü ben koşsam herkes koşardı.” görüşünü paylaştı.

ABD’nin uyarılarına rağmen Rus saldırısına inanmadığı izleniminin oluştuğunu vurgulayan Zelenskiy, istihbarat raporları başta olmak üzere elde ettiği tüm bilgilerin 2014’ten bu yana bir Rus saldırısı olasılığını gösterdiğine dikkat çekti.

Zelenskiy, Rusya’nın 2014 yılında benzer şekilde medya ve siyaset başta olmak üzere birçok alana yatırım yaparak ve bir üs oluşturarak Kırım’ı ilhak etmesini değerlendirdi.

Zelenskiy, Rusya’nın bir saldırı ihtimaline rağmen NATO’ya katılım sürecini neden hızlandırmadığı sorulduğunda, şunları söyledi:

“Ben o zamanlar lider değildim. Seçildiğimde ve olan biteni detaylıca gördüğümde harekete geçtim. Böylece istihbaratta, parlamentoda, kolluktaki Rus etkisini yavaş yavaş azaltıp temizledim. İstihbarat servislerinde ve orduda kaç tane Rus casusunun çalıştığını biliyoruz ama onları bulmamız gerekiyordu. Bir seçim yapmamız gerekiyordu.” 2018’den beri sorunu diplomatik olarak çözmeye çalıştım. Gerçekten denedim. Oyunu kurallarına göre oynadım.

Beni uyaran ortaklara gelince, bundan kaçınmak için ne yaptılar? 2014’ten beri bize ne verdiler? Bize yönelik bir saldırıyı önlemek için ne yaptılar? NATO işgalden haberdarsa neden taahhütte bulunmadı? Avrupalı ​​ortaklarımızın tüm diplomatik çabaları başarısız oldu. İşgalden bir gün önce Almanya ve Fransa hala Putin’in Ukrayna’ya saldırmayacağını söylüyorlardı.”

Avrupalıların Kırım ve Donbas’ın değeri üzerindeki savaşı bir an önce durdurmak istediğini vurgulayan Zelenskiy, “Size açık olacağım, Batı’da (liderler) bazıları onun Putin’den talep ettiğinin, Savaşı durdurmak için bir parça toprak yani Donbas ve Kırım verilmelidir.” ifadesini kullandı.

Rusya’nın Ukrayna ile savaşı bitirmeyeceğine işaret eden Zelenskiy, “Yoruldunuz mu?” “Yorgun olma lüksümüz yok.” o cevapladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu